intymnosc

niedziela, 27 lutego 2011

Szczypta przypraw.

Te olejki otrzymuje się z roślin, które znamy z naszej kuchni. Olejki produkuje się z nasion, korzeni lub kory roślin.






Cynamon cejloński
Cinnamomom zeylanicum









Źródło uzyskiwania olejku: 
Destylacja łupków kory z małego drzewa rosnącego na Sri Lance, Indiach i Madagaskarze. Gorszy jakościowo olejek otrzymuje się z liści i gałązek.


Natura olejku: 
Jasno bursztynowy płyn o konsystencji wody lub alkoholu.


Zapach i działanie olejku: 
Ciepły, korzenny, wytrawny trwały aromat. Rozgrzewa 
i pobudza. Uważany za afrodyzjak.


Zastosowanie terapeutyczne: 
Używać jako odświeżacza powietrza ma działanie antydepresyjne, antyseptyczne lub jako kadzidełka przy chorobach infekcyjnych.


Dobrze się łączy z olejkami: 
Innymi korzennymi, kadzidłowym i cytrusowymi.


Mity i działanie magiczne: 
Cenna przyprawa od czasów starożytnych, sprowadzona do Europy przez Fenicjan.


Cena i dostępność olejku: 
Średnia cena. Tańsze i dostępne olejki z liści. Olejek z kory najłatwiej dostać w sprzedaży wysyłkowej.


OSTRZEŻENIA: 
Używać do aromatyzowania pomieszczeń, silnie podrażnia skórę.

Brak komentarzy: