Kardamon
Elettaria cardamom
Źródło uzyskiwania olejku:
Destylacja wysuszonych dojrzałych owoców podobnego do trzciny ziela wywodzącego się z Azji.
Olejek produkuje się w Indiach.
Natura olejku:
Bezbarwna lub jasnożółta ciecz o konsystencji wody lub alkoholu.
Zapach i działanie olejku:
Ciepły, korzenny wytrawny, trwały aromat. Rozgrzewa
i pobudza. Uważany za afrodyzjak.
Zastosowanie terapeutyczne:
Kłopoty trawienne, wyczerpanie nerwowe i umysłowe.
Dobrze się łączy z olejkami:
Kwiatowymi, cytrusowymi, goździkowym, cynamonowym, cedrowym, kadzidłowym. Ma niezwykle intensywny zapach, używać w najmniejszym stężeniu.
Mity i działanie magiczne:
W Indiach od tysięcy lat używa się nasion jako przypraw w celach kulinarnych i leczniczych. Już starożytni Egipcjanie używali kardamonu do celów leczniczych. Stosowany do produkcji afrodyzjakalnych perfum.
Cena i dostępność olejku:
Cena dość wysoka. Dostępny w wyspecjalizowanych sklepach i sprzedaży detalicznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz