intymnosc

niedziela, 27 lutego 2011

Mięta pieprzowa.






Mięta pieprzowa
Mentha piperita








Źródło uzyskiwania olejku: 
Destylacja kwiatowych wierzchołków ziela pierwotnie występującego w Europie. Jednak największe ilości olejku produkuje się w USA.

Natura olejku: 
Jasnożółty płyn o konsystencji wody lub alkoholu.


Zapach i działanie olejku: 
Ostry aromat miętowo - kamforowy. Działa pobudzająco, orzeźwiająco, rozjaśnia umysł.

Zastosowanie terapeutyczne: 
Zaburzenia dróg oddechowych, dolegliwości trawienne, grypa i przeziębienie, dreszcze i gorączka, osłabienie, bóle głowy, wyczerpanie umysłowe, migreny.

Dobrze łączy się z olejkami: 
Lawendowym, rozmarynowym, cytrynowym.

Mity i działanie magiczne: 
Mięta zazwyczaj rosła na całej kuli ziemskiej i była szeroko stosowana. Starożytni Grecy i Rzymianie wili wieńce z mięty, ozdabiali nimi głowy i dekorowali jej gałązkami stoły. 
Oprócz stosowania mięty jako przyprawy do potraw używali jej również do aromatyzowania wina.

Cena i dostępność olejku: 
Cena umiarkowana, olejek szeroko dostępny.

OSTRZEŻENIA: 
Może podrażniać wrażliwą skórę dlatego powinno się go używać w największym rozcieńczeniu. 
Unikać w pierwszym trymestrze ciąży, może być za bardzo pobudzający.

 

Brak komentarzy: