Ilangowy (Ylang-ylang)
Cananga odorata
Źródło uzyskiwania olejku:
Destylacja kwiatów jagodlinu wonnego, drzewa rosnącego w Azji. Olejek jest głównie produkowany na Madagaskarze, Reunionie i Komorach. Istnieją cztery stopnie olejku - ekstra, jeden, dwa i trzy. Najlepiej używać droższego ilangowego ekstra, który ma nadzwyczajny aromat, ponieważ pochodzi z pierwszego tłoczenia.
Natura olejku:
Jasnożółty płyn o konsystencji wody.
Zapach i działanie olejku:
Intensywnie słodki zapach kwiatowy przypominający kombinację jaśminu i migdałów. Mocny, przeciwdepresyjny aromat, uważany za afrodyzjak.
Zastosowanie terapeutyczne:
Pobudza porost zdrowych włosów, działa na nadciśnienie tętnicze, palpitacje, depresję, bezsenność, napięcie nerwowe i zaburzenia wywołane stresem.
Dobrze się łączy z olejkami:
Innymi kwiatowymi, cytrusowymi, wetiwerowym, kadzidłowym, geraniowym.
Mity i działanie magiczne:
Nazwa oznacza "kwiat nad kwiatami".
W Indonezji kwiatami zaściela się łoże nowożeńców podczas nocy poślubnej, by wzbudzić u nich pożądanie seksualne i pobłogosławić małżeństwo wieloma potomkami. Poza działaniem afrodyzjakalnym zapach działa uspokajająco.
Cena i dostępność olejku:
Cena średnia, niższe stopnie szeroko dostępne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz