Goździkowiec
Eugenia caryophyllata
Źródło uzyskiwania olejku:
Destylacja wysuszonych pączków kwiatowych krzewu
o wiecznie zielonych liściach, rosnącego w Indonezji. Głównie olejek produkuje się na Madagaskarze. Gorszy zapachowo i tańszy olejek produkuje się z liści i gałązek.
Natura olejku:
Jasno bursztynowy płyn o konsystencji wody lub alkoholu.
Zapach i działanie olejku:
Korzenny, gorzko-słodki aromat. Zapach pobudza i rozgrzewa. Uważany za afrodyzjak.
Zastosowanie terapeutyczne:
Spalany jako kadzidełko lub rozpylany w pomieszczeniu podczas chorób infekcyjnych. Szczególnie polecany na ból zęba jako remedium w oczekiwaniu na pomoc stomatologa.
Dobrze łączy się z olejkami:
Różanym, waniliowym, ilangowym, cytrusowymi i innymi korzennymi.
Mity i działanie magiczne:
Goździk przypomina kształtem gwóźdź, stąd jego łacińska nazwa clavus. W starych Chińskich manuskryptach goździki były opisane jako wyborna przyprawa.
Cena i dostępność olejku:
Cena średnia. Gatunkowo gorszy olejek z liści lub gałązek można nabyć w sprzedaży detalicznej. Natomiast olejek z nasion zamówić u wyspecjalizowanych dostawców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz